Hur du hittar en mobil nyckelteknik som passar ditt hotell (in Swedish)

IN SWEDISH

av Magnus Friberg

CEO, Zaplox

Föreställ dig den här välbekanta scenen: Efter en lång resa har du just rullat in ditt bagage i hotellets lobby. Du mäter kön till receptionen med blicken, med en tyst förhoppning om att incheckningen ska gå snabbt så att du äntligen får tvätta av dig resdammet och komma i ordning. Efter ett trevligt samspråk med personalen tar du din rumsnyckel och beger dig upp till ditt rum. Du sticker in nyckelkortet i springan, och väntar på det bekräftande klickljudet som låter dig skjuta upp dörren. Men klicket uteblir — och istället möts du bara av ett ilsket blinkande rött ljus.

Du har fått en nyckel som inte fungerar, och ditt första intryck av hotellet har blivit rejält nedsolkat.

Det här har vi alla varit med om någon gång. Och även om de traditionella nycklarna långt ifrån har försvunnit helt, så har introduktionen av mobila, nyckelfria lösningar satt en helt ny prägel på besöks- och hotellnäringen. Dagens gäster uttrycker en ständig önskan att få tillgång till ett ökat mobilt tjänsteutbud och fler bekvämlighetsfunktioner — i synnerhet de som hör till milleniegenerationen och de ännu yngre. Det är en efterfrågan som riktas mot integrerade hotellappar, mobil incheckning och mobila nycklar, bland mycket annat. Faktum är att det har rapporterats att gäster som får digitala nycklar tenderar att ge sitt hotell sju procentenheter högre betyg än gäster med nyckelkort.

De hotellinnehavare som vill hålla sig konkurrenskraftiga kan förstås välja mellan ett brett utbud av appar för mobila nycklar idag. Så, frågan är: hur avgör du vilken som passar ditt hotell bäst?

  1. Integration är nyckeln

Den mobila upplåsningstekniken du installerar fungerar inte om du inte har kompatibel hårdvara i dörrlåsen. Med det i åtanke bör du se till att välja en appleverantör som integrerat sin teknik med alla ledande låstillverkare. Om du inte har sömlös integration kan du hamna i ett läge där du måste byta ut hela dörrlåset, vilket knappast är kostnadseffektivt.

Vidare kan du behöva integrera ditt mobila nyckelsystem med andra informationskällor, för att verkligen utnyttja det fullt ut. Det innebär att du bör se till att appen också kan integreras med ditt nuvarande anläggningshanteringssystem.

När du vill satsa på mobil nyckelteknik, så är sömlös integration din viktigaste prioritering.

  1. Fullända det grundläggande

Du bör alltid tänka i termer av effektivitet, och nya tekniska lösningar kommer inte att tas emot väl om de inte felfritt fullgör sitt grundläggande syfte. Ett glättigt yttre kan förstås väcka lite större engagemang hos gästerna och ge en skjuts åt intäkterna, men att leverera den grundläggande funktionen är alltid det viktigaste.

Fungerar lås- och upplåsningsfunktionerna felfritt, varje gång? Är det pålitligt och fullkomligt säkert? Måste gästen befinna sig inom en och en halv meters avstånd från dörren, eller ännu närmare? Sker upplåsningen snabbt, eller tar det ett par försök innan den verkar? Förhöjer appen den mobila upplevelsen, så att kunden får möjlighet att slippa köer och ta emot individuellt anpassade aviseringar? Finns det ett användarvänligt administrationsverktyg för systemet, med manöverpanel, inställningar, automatiserings- och analysverktyg? Håller det hög säkerhet så att låset inte kan hackas?

Kom också ihåg att det kan vara besvärligt att introducera nya tekniska lösningar – speciellt om hanteringen inte är intuitiv i jämförelse med ditt nuvarande system. Försök hitta ett intuitivt system för mobila nycklar som ditt team kan lära sig snabbt – och där det finns experthjälp att tillgå när du behöver det.

Allt det här är nyckelfaktorer för att utvärdera vilken leverantör av mobil nyckelteknik som passar din hotellverksamhet bäst.

  1. Är det framtidssäkert?

Det är kritiskt att den teknik du investerar i har byggts med en klar tanke kring hur framtidens gästinteraktioner kan se ut – i allt från bokningar, bekräftelser innan ankomst, mobila incheckningar och tillträde till rum med mobila nycklar till erbjudanden, uppgraderingar och mobila utcheckningar. Även om det högsta på prioritetslistan är att grunderna fungerar felfritt, måste man hålla i minnet att gästernas förväntningar utvecklas hela tiden allt eftersom nya trender får fäste. Med tanke på det bör du fundera på om den teknik du överväger är förberedd för mer avancerade funktioner – och om den finns för alla plattformar. Det kan till exempel handla om funktioner för att ha samma digitala nyckel på mer än en enhet, kompatibilitet med smarta klockor, eller mobila concierge-tjänster som försäkrar gästerna om det personliga bemötande som receptionen brukar ge vid incheckningen.

Den mobila teknik du väljer idag kommer att finnas med dig i många år framöver. Se till att du väljer ett framtidssäkrat system som kan hantera den extremt snabba utvecklingstakten inom användbarhet och funktion för hotellbranschen. Det som fungerar idag är inte nödvändigtvis rätt för dig nästa år. Eller ens imorgon. Om ditt nuvarande system inte utvecklas sida vid sida med din egen hotellverksamhets tillväxt och förändring, så är det dags att ta en titt på alternativen.  Håll utkik efter en partner inom mobil teknik som är flexibel nog att växa och anpassa sig efter dina behov. Det är det vi kallar ’framtidsvänligt’.

Om författaren
Magnus Friberg har varit verkställande direktör för Zaplox AB sedan 2013. Han har tidigare haft en position hos Securitas som ansvarig för affärsutveckling och försäljning i Europa. Tidigare har han också grundat företaget S Reg som utvecklat konceptet SmartSafety.

More from Zaplox Unlocked

The Rise of Guest Self-Service Technology in the Hospitality Industry

Often, hospitality technology aims to provide guests with enhanced luxury – but in some cases, that luxury is merely the…

Why Leading Hotels Are Investing in Mobile Guest Journey Technology

The demand for a seamless, hassle-free mobile customer journey isn’t unique to the hospitality industry — rather, it’s transforming countless…

Perfecting the Mobile Guest Experience in 5 Steps

The demand for a seamless, hassle-free mobile customer journey isn’t unique to the hospitality industry — rather, it’s transforming countless…

Could Mobile Guest Journey be the Key to Your Hotel’s Success?

The demand for a seamless, hassle-free mobile customer journey isn’t unique to the hospitality industry — rather, it’s transforming countless…

Welcome to ‘The Age of the Guest’

The demand for a seamless, hassle-free mobile customer journey isn’t unique to the hospitality industry — rather, it’s transforming countless…

Why Guests Love the Convenience of Self-Service Technology

The demand for a seamless, hassle-free mobile customer journey isn’t unique to the hospitality industry — rather, it’s transforming countless…

The Mobile Guest Journey is taking the hotel industry by storm

The modern guest has high expectations for your hotel — expectations that, if not met, will likely lead them to…

Skipping the Front Desk

Zaplox offers 10 stats that prove the mobile guest journey unlocks guest satisfaction under the headline “Skipping the front desk”.

Hoteliers - Make the Most of Your 2019 Tech Budget

Autumn isn’t the only season that is taking shape right now — for hoteliers, budget planning season is fast approaching….